електрическите велосипеди

Историята на електрическите велосипеди датира от далечната 1890 година, а двама откриватели завинаги записват имената си в историята.  Огден Болтън-младши получава патент за колело, което е задвижвано от батерия, с „6-полюсен двигател на главината. Постоянен ток (DC) е монтиран в задното колело.

Две години по-късно, през 1897 г., Хосе Либи изобретява„двоен електромотор“ за електрически велосипед. Моторът е проектиран в рамките на главината на оста на коляновия вал. В последствие, този модел е изобретен и имитиран в края на 90-те години от електронните велосипеди Giant Lafree.

Матю Дж. Стефенс създава велосипед със задно задвижване, който използва задвижващ колан по външния ръб на колелото. Откритието си той патентова през 1898 година.

Революция в света на велосипедите е и изобретението на Джон Шнеп, а именно „ролково колело“. В основата си то представлява електрически велосипед с триене на задното колело.

Американски патент получава и G.A. Ууд-младши. Той преразглежда и разширява изобретението на Шнеп през 1969 г. Тайната на успеха за Ууд-младши се крие в четирите двигателя с фракционна мощност, свързани чрез серия от предавки.

Придобивки и екстри в електрическите велосипеди

В края на 90-те години въртящите сензорите за въртящ момент и контрол на мощността също са разработени. Например, Такада Ютки от Япония подаде патент през 1997 г. за такова устройство. Електрически велосипед, по-късно наречен Zike  е предложен за продажба от Vector Services Limited през 1992 година. Палитрата от „екстри“ включва NiCd батерии, които са вградени в рамка, както и 850 g двигател с постоянен магнит. Като изключим Zike до 1992 г. почти нямаше търговски електрически велосипеди.

През 1993 година в пазарадната ниша се настанява и японският автомобилен гигант Ямаха, Построявайки един от ранните прототипи на ebike през 1989 г. изобретява и системата за подпомагане на педалите през 1993 г.

Американската икона на автомобила, Лий Якока, основава EV Global motors през 1997 година. Производството на модел на електрически велосипед, наречени E-bike SX, е едно от първите значими усилия за популяризирането им в САЩ.

електрическите велосипеди в гората

Пазарен дял и инвестиции

И тъй като историята на електрическите велосипеди все още се пише, производството бележи все по-голям ръст. Според статистически прогнози до 2026 година пазарът ще отбележи значителен икономически подем от 27 милион долара приходи, отбелязвайки 5% годишен темп на растеж . С най-голямо влияние в производството се предвижда да бъдат индустриии като Китай и Индия. Прогнозите сочат, че до 2025 година Северна Америка също ще предостави благоприятен бизнес климат. Все повече от компаниите производители насочват усилията си към R&D , внедрявайки нови технологии и иновации, придаващи модерен вид на електрическите велосипеди.

Защо да изберете електрически велосипед

Живеейки в модерни времена, с динамично ежедневие, най-важното условие е бързото предвижване. Електрическият велосипед развива средно 25 до 40 км/ч, което е една перфектна скорост що се отнася до градски условия.

Спеставя разходи

Икономическите ефекти, свързани с разхода за поддръжка, също не са за пренебрегване. В дългосрочен план няма да ущети финансовото ти състояние, а издръжливостта на батерията е приблизително от 30 до 80 километра.

Гъвкавост

Част от предимствата са паркиране на всякакви места- от трудно достъпни, невъзможни за паркиране с автомобил, до парко мястото пред блока или работа. В повечето населени места са обособени алеи за велосипеди, което спестява време от изнервящото чакане по светофари. Все повече световни лидери, могат да бъдат забелязани с велосипед, заменяйки автомобила. Така например Борис Джонсън и Принц Чарлс, дават пример, разхождайки се с колело, демонстрирайки здрав дух.

мъж с електрически велосипед

Подобрява издръжливостта

С избора на електрически велосипед несъмнено се подкрепя и по-здравословния начин на живот. Според направено проучване карането на велосипед е също толкова полезно, колкото и редовните тренировки във фитнеса. Благоприятства и за по-доброто състояние на духа, психическото здраве, понижава стреса.

Екологични

Несъмнено най-важната полза от електрическите велосипеди е мисълта за природата. Живеейки, в свят на бързи обороти, и засилено глобално затопляне, показването на съпричастност е от изключително значение. За разлика от автомобилите, които консумират енергия около 15 000 вата, велосипедите изразходват около 150. Предприемайки тази малка революция, всеки един от нас би могъл да помоге за създаването на един по-чист въздух утре.

Автор: Радостина Василева

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com