Автомобил на Uber и Lyft

 През последните години споделеното пътуване се превърна в хит и замени почти изцяло автобусните компании, влаковете и такситата. В България бяха създадени няколко Facebook групи за споделено пътуване, които в момента имат общо над 100 000 членове, пътуващи всекидневно между по-големите градове. Скрити такси няма, защото групата е публична. На цена от 5-6 лева можеш да стигнеш от Пловдив до София за по-малко от 2 часа. Нещо, което с автобус би ти струвало двойно като разход, а и отнема повече време. За по-кратки разстояния, хората у нас все още използват услугите на такси, най-вече поради причината, че цената е много ниска. По друг начин обаче стоят нещата в страни като Великобритания и Испания. И нека видим защо…

Споделеното пътуване във Великобритания

 Тъй като съм живяла в Лондон повече от 4 години, имам някои наблюдения върху услугите за споделено пътуване. Великобритания е доста скъпа страна за живеене, съответно наемите за жилище са много високи. Цените за транспорт също не отстъпват, затова пък има много платформи за споделено пътуване. Едни от най-успешните компании са: Uber, Lyft и Bolt като и трите действат на един и същ принцип.

Uber в Лондон

Шофьорите са лицензирани и се регистрират в приложение, пътниците могат да платят само с дебитна, кредитна карта или PayPal, a собствениците на платформата взимат процент от всяко завършено пътуване. Тези компании направиха много печалби за кратко време, тъй като те взимат процент както от шофьорите, така и от пътуващите. Същите компании не успяха да просъществуват на територията на България, защото много таксиметрови компании и шофьори се надигнаха на стачки и така тези платформи бяха отстранени у нас.

Споделеното пътуване в Испания

Споделено пътуване в Испания В Испания, където също съм прекарала почти 2 години, положението е подобно на това в Англия. Транспортът е скъп и затова хората се обръщат към компании за споделено пътуване. Две от най – големите и успешни компании там са BlaBlaCar и Cabify.

BlaBlaCar е испански сайт за споделено пътуване, който много прилича на Uber. Компанията взима процент от всяко реализирано пътуване. Достъпно е като цена, защото пътуването с влак излиза много скъпо, което впрочем е странно. Понякога се получава така, че е по-евтино да си вземеш самолетен билет до друга държава, отколкото да пътуваш между различните испански градове. Валенсия-Лондон със самолет излиза около 40 евро, докато влак между Валенсия и Барселона би струвал около 60 евро. Ако избереш услугите на BlaBlaCar същото пътуване Валенсия-Барселона би ти струвало около 30-40 евро в посока, като продължителността на трипа също намалява наполовина.

Споделено пътуване с кабриолет
TripXV е първата социална туристическа платформа, създадена да свързва пътешественици от цял свят в групи и общности. Платформата предоставя възможност на потребителите да пътуват и да се забавляват заедно във всяка точка на света.

 В Испания хората не са захвърлили изцяло услугите на таксита, защото когато пътуваш на кратки разстояния, таксиметровият превоз не излиза много скъпо, докато в Лондон например такситата са запазени само за лондончани, поради простата причина, че са изключително скъпи и малко хора могат да си ги позволят. Всеки предпочита да използва приложения за споделено пътуване. Също се взима предвид, че по-горе изброените компании предлагат отстъпки и други преференции ако препоръчаш приложението на приятел или ако го използваш за първи път.

Роботи и умни коли

 Когато говорим за изкуствен интелект, той вече е доста развит особено в държави като Китай, Америка и Великобритания. Разработват се различни роботи-шофьори или така наречените умни коли, които сами се управляват. Според мен когато тези ИИ приложения завладеят ежедневието ни и станат достъпни за всички, тогава ще дойде и краят на споделеното пътуване. Умните коли сами ще возят пътниците от точка А до точка Б. Ако си пийнал едно или две питиета в някой бар, притеснението как да се прибереш отпада. Същотото се отнася и до нуждата да си извикаш такси или Uber.

 Умните коли и роботи ще са на разположение на нашите нужди и ще ни превозват навсякъде. Това ще е краят на много компании за споделено пътуване, които в момента трупат милиарди на гърба на хората, които използват техните услуги всекидневно.

Умни коли с изкуствен интелект

Но в момента когато ИИ замени компаниите за споделено пътуване, човешкият фактор, отношение и комуникация отпадат. Дали това ще направи нашия трип по скучен, но пък по-безопасен..или точно обратното? Само времето ще покаже.

Дигитална автодиагностика

Ако преди години почти всеки собственик на автомобил беше и поне малко механик, днес електрониката в колите е толкова много, че докосванията са трудни, дори невъзможни без посещение на автосервиз дори за най-обикновени настройки. Това поражда нуждата от софтуерни продукти, които позволяват на собствениците на автомобили различни нива на достъп до системите на превозните средства. В наши дни има редица примери за подобни приложения, като най-популярните от тях са CarMaintenanceLite, TrakCar, Waze и др.

Най-популярното българско приложение за автомобили със сигурност е Carista, разработено от компанията „Призмос“ на Тодор Калайджиев. Той съчетава опита си в Google и Amazon с хобито си – автомобили и мобилни приложения. Приложението Carista позволява на потребителя да извършва от мобилно устройство диагностика и настройки по автомобила си през OBD2 слот и с помощта на Bluetooth връзка.

Конкурс Диагностик на Аутомол

Екип на Лаборатория по дигитална автодиагностика в Пловдив Тех Парк АД, съвместно с ИТ Академия АД разработва софтуерен продукт за автосервизи и собственици на автомобили, който ще позволява свързване на автомобила с други умни устройства. Божидар Чернаев, ръководител на проекта отчита като най-голямото предимство, използването на изкуствен интелект при събирането и обработването на данните. Към момента софтуерът е на етап Проектиране. Очаква се официалното представяне на продукта да бъде през есента.

Автор: Сияна Танева, блогър

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com