Tesla Model 3

Възходът на Tesla Model 3 

Както обикновено, Volkswagen Golf и Renault Clio бяха най-продаваните модели в Европа през декември. Но имаше голяма изненада при №3: Tesla Model 3, който бързо се превърна в най-продаваният електромобил в Европа през първата си година на пазара.

 Tesla са продали 22 041 бройки от Model 3s в Европа през декември, според изследователите на пазара JATO Dynamics. Само 7 912 бройки от Модел 3 са продадени през ноември. Моделът се продава в Европа от 2019 г., като превозните средства се внасят от САЩ.  От Tesla обявиха, че имат планове за изграждане на фабрика близо до Берлин,, която да обслужва европейския пазар.

Електрическите превозни средства взеха 11-процентов пазарен дял през месеца, най-високият досега в Европа. Това е посочено в доклад на JATO от миналия вторник.

Графика на Jato най-продавани автомобили в Европа за 2019

 Модел 3 бе последван от друг неочакван участник, компактния SUV Ford Kuga, тъй като кросоувърите и SUV отчетоха най-високия си пазарен дял в Европа – 42%..

 Матиас Шмид, независим автомобилен анализатор в Германия, приписва голяма част от скока на Модел 3 на търсенето от Холандия, където данъците върху фирмените електромобили се увеличават на 1 януари до 8 процента за автомобили под 45 000 евро от 4 процента за автомобили под 50 000 евро.  

 Tesla продаде 12 053 Модел 3 през декември в Холандия, според Европейската обсерватория за алтернативни горива, статистическа служба, финансирана от ЕС.

Tesla Model 3

 Освен увеличението на данъка върху автомобилните автомобили на холандската компания, разместването в класацията за продажби се дължеше до голяма степен на други „изкуствени“ условия, според JATO.

Самостоятелни регистрации

 Европейският пазар на нови автомобили показа голям растеж през декември, като регистрациите се повишиха с 21 процента на годишна база до 1,26 милиона, според JATO.

 Изправени пред новата средна допустима норма на CO2 емисии от 95 грама на км за 2020 г., много автомобилни производители се опитаха да регистрират възможно най-много модели с по-висока степен на замърсяване преди 1 януари. Този натиск на продажбите включва и саморегистриране, заявиха от JATO.

Пълна диагностика на автомобил

„Ръстът най-вероятно се дължи на саморегистриране от страна на онези, които се надяват да препродадат автомобилите като втора употреба през 2020 г.“, каза анализаторът на JATO Фелипе Муноз. Той посочи като пример Испания, където общият брой на регистрациите се увеличи с 6 процента. Трябва да имаме предвид, че регистрациите от юридически са се увеличили с 23 процента, за сметка на частните, които отбелязват спад от 7 процента.

 „Регистрациите през декември са индикация за текущите регулаторни предизвикателства, пред които са изправени производителите през следващата година“, каза Муноз, отбелязвайки, че общите емисии на CO2 са се увеличили през четвъртото тримесечие на 2019 г.

 Рязкото увеличение през декември не беше неочаквано. Изпълнителният директор на Peugeot Jean-Philippe Imparato заяви пред Automotive News Europe миналата есен, че смята, че декември ще бъде рекорден месец. 

 Увеличението на печалбата е повлияно и от спада през четвъртото тримесечие на 2018 г., съобщи индустриалната група ACEA миналата седмица, тъй като някои автомобилни производители изтеглиха несертифицирани модели от пазара след крайния срок на WLTP.

Kuga, Duster и Quashqai се изкачват в класацията

На фона на необичайните пазарни условия, някои модели отбелязват големи печалби.  

 Продажбите на Ford Kuga се повишиха със 127 процента, достигайки до 22 045 за месец декември, след редизайна, който от Ford определиха като „по-приятелски“ и нов за пазара.  

Форд Куга модел 2019

На пето място, малкият SUV Dacia Duster отбелязва ръст от 59% с 20 933 продажби.  

 Други големи ръстове сред 25-те най-продавани отбелязаха компактният всъдеход Nissan Qashqai с 47% и 19 726 продажби на седмо място; BMW 3 серия, над 127% на позиция 20; малкият всъдеход на Suzuki Vitara със 133% на 22-ра позиция; и Smart FourTwo със 174% класиран под номер 23.

Nissan Quashqai модел 2019

 Електрифицираните превозни средства отбелязаха големи печалби в категориите хибриди, плъгини и хибриди. Новата Toyota Corolla поведе сред хибридите, чиито продажби се увеличиха с 41 процента за месеца. Продажбите на plug-in хибриди се увеличиха с 80 процента, водени от BMW 3 серия. Tesla Model 3 представлява 43 процента от акумулаторните електрически превозни средства.

 „Tesla продължава да оказва огромно влияние върху регистрациите в края на всяко тримесечие. Model 3 поставя седаните обратно в светлината на прожекторите“, каза Муноз. „Въпросът е дали тази тенденция е устойчива или електрическите SUV ще възпрепятстват популярността на Tesla Model 3 през следващите месеци?“

 Напомняме ви, че в автосервиз „Оптела“ изършваме комплексно обслужване на всички марки и модели автомобили. Разполагаме с необходимото съвременно оборудване и софтуер за компютърна диагностика на автомобили, включително и най-новите модели на BMW, Volkswagen, Audi, Nissan, Ford, Opel и др.

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com