Дезинфекция на автомобили

В тази статия ще ви представим някои съвети  за това как можете да направите нужната дезинфекция на автомобил срещу коронавирус.

 Може да не ви се вярва, но по волана на автомобила средно има 9 пъти повече микроби, отколкото по чинията на обществена тоалетна! Отделно микроорганизми се въдят и по скоростния лост, по седалките, по повърхността на таблото, както и по екрана на инфоразвлекателната система и по различните бутони и други превключватели. Към това се добавя и близостта на пътуващите, което увеличава опасността от предаване на бацили по въздушно-капков път. Всичко това са идеални предпоставки за разпространението на новия Coronavirus Sars Cov 2. И дори ако пътувате сами в автомобила, пак има риск от заразяване заради контакта с едни и същи повърхности – защото според изследвания на университетите Грайфсвалд и Бохум щамовете на коронавирус оцелявали по няколко дни, а понякога и цяла седмица върху различни повърхности.

Как да се предпазим от Covid-19?

 Внимавайте за хигиената в автомобила! Не оставяйте използвани носни кърпи в купето. Това не само изглежда гнусно, но и е прекрасен „развъдник“ за всякакъв тип болести. Почиствайте редовно всички части по кокпита, с които има интензивен контакт – волан, скоростен лост, дръжки, тъчскрийнове. За защита от коронавируса по данни на Федералната служба за здравна информация (BZgA) обикновените домакински препарати са напълно достатъчни. Антибактериални почистващи средства и т.нар. „мокри кърпички“ от супермаркета нямат съществени предимства.

Вътрешна дезинфекция на автомобила

Дезинфекциращите препарати не са заместител на почистването

 За да бъдете максимално сигурни, дезинфекцирайте отделните части. Особено ако принадлежите към рискова група (стари, болни) или имате съмнения, че в автомобила е пътувал заразен човек. Важно е да се знае, че дезинфекциращите средства не премахват мръсотията и не са заместител на почистването. Освен това в автомобила не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите в кокпита. За волана и скоростния лост не използвайте препарат за кокпит, тъй като той ги прави хлъзгавиПочиствайте всички места, които докосвате с ръце! И най-важното – мийте си ръцете!

Внимавайте с режима за рециркулация на въздуха

Друг начин за дезинфекция на автомобил е почистването на климатичната система. Климатикът също може да играе роля: „Ако климатикът засмуква само свеж въздух, няма проблем. Но в режим на рециркулация положението с причинителите на болести изглежда по съвсем друг начин. Тогава повторно преминаващият въздух може да увеличи риска (бел. ред. – от заболяване)“, обяснява д-р Ернст Табори, ръководител и медицински директор на Германския консултативен център по хигиена. С други думи, ако спътникът ви в колата кашля, е ОК да включите приток на външен въздух, но не и рециркулацията.

Зареждане и профилактика на климатици

В климатичната инсталация се „загнездяват“ бактерии

 Дори независимо от моментната ситуация с коронавируса, не пропускайте да сменяте регулярно филтъра на купето (поне един път годишно или според предписанието на производителя). В противен случай там се натрупват бактерии, които заразяват въздуха. Освен това могат да причинят неприятна миризма. Китайският автомобилен производител Geely дори наскоро стартира атрактивна рекламна акция – в рамките на 20 дни инженерите на компанията били разработили специален филтър за купе с активен въглен, който е част от система, генерираща йони с позитивен заряд, „убиващи“ до 95 процента от вирусите, бактериите и гъбичките. В автосервизи „Аутомол“ предлагаме услугата Почистване на климатични системи със специално разработения за целта продукт на BARDAHL.

Източник: www.autobild.bg

По статията работи: Веселин Пеев

Препоръчваме ви да разгледате също:

Шпионски снимки на новата S-класа

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com