подготовка на автомобила за зимата

С настъпването на зимата много шофьори избират да преустановят придвижването с автомобилите си, доверявайки се на обществения транспорт. За тези, които все пак решат, че ще заложат на колата си, е необходимо качествено обслужване. Акция “Зима” е в разгара си , което е още една основателна причина да обърнем по-голямо внимание на автомобила си. Сред нещата за проверка от униформените попадат: изправни гуми, чистачки, светлини и др. Предвиждат се строги наказания като те вече влязоха в сила след изтичане на предупредителния период – 15 ноември.

С цел да бъдат избегнати всякакви неприятности, е необходимо водачите да отделят време и средства, за да осигурят надеждността на автомобила си. Експерти по пътна безопасност, автомонтьори и механици са на мнение, че шофьорите трябва да осигурят поне 7 безопасни елемента на превозното средство.

Зимни гуми

Единственото изискване към днешна дата е грайферът на гумата да е с дълбочина най-малко 1,6 мм. Това оказва се е крайно недостатъчно, за да бъде автомобилът стабилен на мокър и заледен път. Предвиждат се промени, които ще влязат в сила след президентските избори. Зимните гуми ще станат задължителни при лед и сняг, предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата. Неписан закон е, че паднат ли температурите под 7 градуса, смяна на летни със зимни гуми е задължително. Причината е в по-доброто сцепление на зимните гуми. Те са по-меки и еластични при по-ниски температури. При студ лятната гума става по-твърда, а това се отразява на спирачния път.

Въпреки че, всесезонната гума се държи по-добре от лятната гума през зимата и по-добре от зимната гума през лятото, тя не е  достатъчно ефикасна нито спрямо едната, нито спрямо другата в съответния сезон.

Много е важно каква е честотата на смяна на гумите. Дори да не са чак толкова износени, след петата година каучукът се втвърдява и напуква. Това от своя страна прави возилото несигурно на пътя. Ако пазарувате от универсален магазин редно е да проверите датата на производство на гумите, както и техния размер.

 Глобата за износени гуми е 50 лева.

зимни гуми

Акумулатор

За акумулаторната батерия няма по-неблагоприятен сезон от зимата. Поради тази причина е необходимо да проверите в какво състояние е батерията и при нужда – да се снабдите с нова. При ниски температури двигателят пали по-трудно, тъй като черпи повече ток от акумулатора. Непериодичното използване на автомобила, и в частност припалването на двигателя, може да доведе до проблеми с акумулатора. Специалистите съветват, ако не се използва достатъчно често автомобила през зимата, да се отстрани акумулатора и да се съхрани на стайна температура. Запасяването с комплект от кабели за зареждане също е добра практика. Освен това важно е също клемите да се поддържат чисти от окис и корозия.

Светлини

С отбелязването на зимното часово време, за шофьорите се превърна в необходимост да разполагат с качествено осветяващи светлини. Дългите и къси светлини, наред с габарити, стопове и мигачи са важни не само за водачите на МПС но и за всички участници в движението. Фаровете трябва да бъдат добре регулирани, осигуряващи комфорт на шофьора, но без риск от заслепяването на идващите отсреща возила.  За да не изпадате в рискови ситуации, бихте могли да носите резервни крушки в багажника си. 

Чистачките

Дъждовете и снеговете несъмнено ще подложат на изпитание и най-добрите чистачки. Ако смятате, че чистачките са за смяна, не отлагайте във времето. Повечето комплекти са на достъпни цени, затова не пестете. Ако  гумата се е втвърдила и не чисти добре стъклото, причината е жегата, и несъмнено имате нужда от нови чистачки. Щом паднат температурите е необходимо да закупите зимна течност за чистачки. Може да е готова за употреба или смес.

чистачки

Сменете маслото на колата

Ако моментът за смяна на маслото е наближил, то в никакъв случай не отлагайте. От ниските температури маслото се сгъстява, а това се отразява на работата на автомобила. Най-добре би било да проверете с какво масло да заредите автомобила си. По този начин ще му осигурите безпроблемна работа в студа и възможност да върви леко. Ако не се чувствате достатъчно компетентни, потърсете съвет от специалист. За да избегнете залепването на вратите, вследствие от студа, бихте могли да намажете уплътненията с течен парафин.

 

С какво да се запасите при спешни случаи?

  1. резервна гума
  2. стъргалка за лед
  3. въже и вериги
  4. резервна течност за чистачките
  5. спрей за размразяване на ключалки
  6. аптечка

Автор: Радостина Василева

 

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com