Замяна на въздушна възглавница

Един от най-често срещаните проблеми на автомобилите на Mercedes-Benz е неизправността на въздушното окачване поради изпускане на въздушна възглавница. Представете си, че една сутрин стартирате вашия Mercedes-Benz и сте посрещнати с предупреждение „Stop Car, too low“. Не се паникьосвайте, ако вашият Мерцедес е спуснат на земята в единия ъгъл. В днешната статия ще ви покажем как да ремонтирате въздушната възглавница на Mercedes-Benz.

Проблемите с въздушната възглавница на Мерцедес често са причинени от спукване на пружинен мехур или изпускане върху гумените О-пръстени . В такива случаи е препоръчителна нейната подмяна, което често може да бъде проект „направи си сам“.

Проблем

Случвало ли Ви се е предницата или задницата на Мерцедес да се спуска, когато колата е паркирана? В повечето случаи автомобилът се връща, когато колата е запалена, но не винаги. Ако обърнете голямо внимание, може да изпуска въздух от въздушната възглавница, когато паркирате колата. Ако имате малко изпускане, колата ще се вдигне, когато я запалите отново. Настанявайки се отпред, трябва да чуете въздушния компресор да се включва за няколко минути, докато колата се повдигне и след това се изключи.

Ако една от възглавниците на окачването изпуска налягането на въздуха, несъмнено ще получите съобщението „моля, изчакайте за кратко” или „Спрете, нивото на автомобила е твърде ниско”, докато колата се вдигне. Съобщението за грешка ще изчезне след като колата е вдигната. Ако грешката продължава да се появява, компресорът на въздушното окачване в крайна сметка също ще се повреди. В този момент ще получите червено съобщение за грешка на арматурното табло, което гласи, че автомобилът е твърде ниско. 

Подготовка

Най-лесното нещо, което можете да направите е замяна на целия комплект подпори. По този начин не е нужно да се занимавате с премахване на въздушна възглавница. Ако искате да спестите пари, можете да замените само въздушната възглавница,която е главният виновник за повредата. За  нейната подмяна  са необходими няколко допълнителни стъпки. 

mercedes air strut

Какво ще ви трябва?

  • Механичен набор от инструменти
  • Инструкции

Ако продължите да четете, ще Ви покажем как да замените предната въздушна възглавница на Mercedes-Benz. За целта използваме R-клас W251 за демонстрация, но други модели, включително SL, E, CLS, ML, GL и S Class, използват подобна система.

Как да сменим въздушната възглавница на Мерцедес airmatic

failed mercedes suspention

Паркирайте своя Mercedes-Benz на равна повърхност и включете ръчна спирачка.

Отпуснете гайките на ухото, но все още не ги сваляйте. Просто се уверете, че можете да ги разхлабите. Повдигнете превозното средство в ъгъла, в който се намира повредената въздушна възглавница.

loosen remove wheel jack up

Имайте предвид, че превозното средство може да бъде спуснато изключително ниско, което ви позволява да поставите крик отдолу. Можете да запалите колата, и да изчакате няколко минути, за да видите дали колата ще се вдигне достатъчно, за да  успеете да я повдигнете. Ако това не работи, има точка на повдигане точно под двигателя. Потърсете правоъгълник в долната подрамка.

jack up mercedes

Винаги използвайте стойки за крикове в допълнение към крика. Закрепете останалите колела. Като допълнителна мярка за безопасност използвайте ръчни спирачки. Приплъзването на гумата под колата ще осигури допълнителна стабилност. Не оставяйте никаква тежест върху гумата. Тя е единственият  начин, за да ви защити, в случай че всичко друго се повреди.

remove wheel well liner mercedes

Ако сменяте въздушната възглавница на E-клас или CLS-клас, ще трябва да свалите подкалника. Ще трябва да премахнете пластмасовите щифтове, за да отстраните подкалника. Ако например подменяте въздушната пружина на R-клас, не е необходимо да махате главината на колелото.

Изключете електрическия съединител. Той се държи на място с малка скоба. За да премахнете кабела от колата, трябва да плъзнете конектора, за да го отстраните.

disconnect strut wire mercedes air suspention

Разкачете горното контролно рамо на връзката от кормилния колан. Използвайте преден комплект за ремонт, за да свалите горното рамо за управление, без да повредите сферичната става.

mercedes air suspension replacement front control arm discconect

След това трябва да разкачим връзката на стабилизатора. Ако самият болт започне да се върти,най-вероятно ще използва Torx бит, за да предотврати завъртането на болта.

disconnect stabilizer bar link

Изключете връзката на стабилизатора

Извадете болта от долното контролно рамо, което фиксира подпората на място. Броячът държи болтовете или ще се върти свободно.

mercedes air suspension not working

Отстранете всички проводници и линии от монтажната им скоба. Сега трябва да разкачим горната част на въздушната опора. При повечето модели е лесно да стигнете до върха на въздушната опора.

mercedes air suspension specialist cuts wire

Докато при модели като R-Class, се изисква да свалите металния капак над двигателя, който се държи на място с един дълъг болт. В този случай имаме работа с R-клас, поради което трябва да премахнем металния капак, за да стигнем до върха на въздушната опора.

mercedes air suspension service cover

Снабдете с дълъг болт

Извадете пластината отгоре на въздушната опора. Има два 13 милиметрови болта и два 10 милиметрови , които трябва да бъдат премахнати.

long boltmercedes air suspension repair

Ремонт на въздушно окачване на Mерцедес

Отстранете горната пластина

Отстранете трите 13 милиметрови болта от горните болтове за въздушно окачване. Оставете поне една гайка с малка резба, за да задържите подпората на място. Ще свалите гайката, когато сте готови да извадите подпората.

mercedes air suspension bagsmercedes air suspension strut bolts removal

Премахнете болтовете на амортисьора с въздушно окачване 

Отстранете въздушната пружина. Натиснете долното рамо за управление, за да създадете достатъчно място за изваждане на старата подпора. Не забравяйте да извадите последната ядка от върха на щъркета, когато сте готови за тази стъпка. Поставете новата опора на въздушното окачване в обратен ред.

mercedes air suspension line repair kit

Не затягайте прекалено медната гайка от въздушната линия или ще повредите гумения уплътнителен пръстен. Затегнете гайката на ръка, след това я завъртете с половин оборот.

mercedes airmatic strut replacement guide diy

Ремонт на изпускане на въздушно окачване на Mерцедес

Ако по вашия пластмасов въздуховод има изпускане, сменете гумения уплътнителен пръстен. Ако подменяте и въздушната пружина, очаквайте и следващата ни статия, в която ще получите още полезни съвети.

mercedes air suspension air line leak repair

Автор: Радостина Василева 

Източник: Mercedes Medic

Напишете коментар:

*

Your email address will not be published.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com